environmental design

pla | Phillip Lehn Architect

pla | Phillip Lehn Architect © 2017

Greenness

Edmonds, WA 

Rather than contriving the shape of a lot from its street grid, Greenness was envisioned as a shared private park without visible lot lines and fences to allow each dwelling to be designed in more perfect deference to its site's unique location, topography, views and nature. Blessed with unobstructed, high bluff views of north Puget Sound, the Olympic Peninsula and Admiralty Inlet, the Sound's gateway to the Pacific, Greenness was designed to interconnect the existing, early modernist residence with up to four new dwellings sharing common open spaces and amenities. Those included foundation and pad for a future view pavilion, a duck pond and garden, a small residential orchard with several varieties of fruit trees, paths, bamboo tunnel and fire pit point, a popular gathering, grilling and gazing spot with one of the park's most expansive panoramic views. Centrally located within an ~ 30 + minute toll-free drive of all three of the region's major urban centers - Seattle, Bellevue and Everett - and ~ 30 + minute walk of nearly new municipal athletic facilities and primary, middle and high schools uphill and a large and largely native county park and very rare public beach downhill, Greenness' relatively secluded undeveloped view lots are among the last and most beautiful in the region to combine so many rare and desirable attributes.

Lot A - The Lehn Residence

The existing, early modernist house was originally designed and built in1963 by Grace LaRose, an adventurous and strong willed woman, dress designer, published author, artist, and mystic who continued to live in the house until she broke her hip at 92.  Phillip and Mariam Lehn purchased the house from her in January 1995 and have continued to do their best to improve it since.  The Lehns' additions and improvements include: reroofing the residence and office/garage, adding new doors, windows and finishes to the garage and office, strengthening the office's floor and adding its wood stove and slate surround, repainting the house's exterior and interior, converting its heat from electric to gas and adding a new gas furnace and water heater, replacing and repairing the pedestrian bridge between the office and the house, replacing exterior and interior guardrails, structural improvements to add ~ 40 SF to the kitchen and to open it to a new pantry, dining area and view, adding new solid core interior doors and hardware throughout the upper level, improving both deck finishes, updating the house's plumbing and electrical fixtures and appliances, refinishing the masonry fireplace core, remodeling the master bath, powder room, and downstair's bath, and significant landscaping improvements including fire pit point and the residence's main entry trellis, gateway and garden.  

After investing ~ 20 years and over $1.5 million to purchase, find, own, design, develop and maintain Greenness, its four undeveloped, high bluff view lots were repossessed. To learn more about the people and events that led to their repossession, see Greenness' Epilogue.  

pla | Phillip Lehn Architect © 2016

  • {%item.properties.preview.image.alt%}
  • {%item.properties.preview.image.alt%}
  • {%item.properties.preview.image.alt%}
  • {%item.properties.preview.image.alt%}
  • {%item.properties.preview.image.alt%}